
STATUTUL
ASOCIAŢIEI UNIUNEA PATRIOCRATĂ
Prin voinţa liber exprimată de asociere a asociaţilor fondatori care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de interes comunitar, se constituie ASOCIAŢIA UNIUNEA PATRIOCRATĂ, denumită în continuare „Asociaţia”, persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare
DENUMIREA ASOCIAŢIEI
1. Denumirea Asociaţiei este ASOCIAŢIA UNIUNEA PATRIOCRATĂ, conform Dovezii Disponibilității Denumirii nr. 192590/ 07.09.2021, eliberată de Ministerul Justiţiei.
SCOPUL ŞI OBIECTIVELE ASOCIAŢIEI
2. Scopul Asociației îl reprezintă:
-
Respectul pentru valorile naţionale, o mișcare civică activă, transparentă, deschisă tuturor cetățenilor Români cu dragoste de Țară și de Neam și are ca obiectiv transformarea mediului social, politic și economic în România.
-
Promovarea si apărarea drepturilor și libertăților omului, în principal a libertății conștiinței și a dreptului la liberă exprimare, promovării ideilor şi strategiilor de dezvoltare în domenii cheie pentru evoluția spațiului social, economic și politic al României și propunerilor de măsuri legislative pertinente.
-
Respectarea valorilor universale ale libertății și demnității umane, a valorilor identitare și tradiționale ale Poporului Român, precum și promovarea ideilor și valorilor culturale, spirituale, religioase, patriotice și naționale românești.
-
Organizarea de cursuri de pregătire, seminarii, conferințe, simpozioane, festivaluri, dezbateri politice, precum și organizarea de activități de cunoaștere a opiniei publice, conforme cu legea română.
-
Conceperea, realizarea și editarea de materiale educaționale în domeniu sub formă tiparită și în format electronic, concretizate și în cărți, cursuri, publicații periodice, pliante, afișe, broșuri, programe informatice, filme, programe video și audio pe suport tipărit, CD/DVD și ale suporturi clasice sau electronice;
-
Conceperea de programe proprii şi în regim de parteneriat cu alte instituţii publice sau private, din ţară sau din străinătate, având drept obiectiv crearea unor acțiuni specifice bunăstării civice;
-
Conceperea, promovarea și desfășurarea de programe educaționale nonformale pentru tineri, în colaborare cu institutiții de învățământ, instituții de stat precum și cu organizații nonguvernamentale;
-
Efectuarea de studii, cercetări, sondaje de opinie și programe pentru dezvoltarea educației formale și nonformale a tinerilor și adulților, în colaborare cu diverse instituții de specialitate (de exemplu, instituții guvernamentale și non-guvernamentale din Romania și din străinătate) în sensul înțelegerii corecte și complete a mediului și naturii, a sprijinirii religiei și a valorilor umane, bunăstării sociale;
-
Facilitarea accesului tinerilor și adulților în campanii naționale și internaționale prin concertarea mijloacelor și a forțelor de la nivel local;
-
Organizarea de programe complexe formate din sesiuni de pregăătire nonformală, excursii, activități în aer liber, etc;
-
Încurajarea acțiunilor de cooperare și implicarea tinerilor și adulților în activități civice de interes comunitar;
-
Desfășurarea de activităti ecologice și dezvoltare durabilă, de protejare a mediului înconjurător, turismului ecologic și educare și privința protejării acestuia;
-
Organizarea de acțiuni de voluntariat în domeniul activităților exercitate;
-
Cultivarea legăturilor cu alte organizații și persoane fizice din țară și străinătate cu interese comune cu cele ale asociației, prin schimburi de experiență, proiecte comune și delegații reprezentând asociația;
-
Colaborarea cu persoane fizice, juridice, organizații nonguvernamentale, instituții de stat în vederea punerii în practică a unor proiecte de interes comun, prin participarea la acțiuni de lobby, cu respectarea legislației în vigoare, în vederea promovării legilor în domeniul civic;
-
Pentru atingerea scopului, asociația va putea desfășura activități economice directe și de strângere de fonduri:
- organizarea și prezentarea de spectacole artistice;
- organizarea de festivaluri, tombole, simpozioane, dineuri, chete;
- vânzarea de materiale exclusive ale asociației (precum publicații, illustrate, etc)
-
Prestarea oricărei activități permise de lege din care se pot obține beneficii în vederea asigurării autofinanțării, precum și atragerea altor surse de finanțare pentru realizarea obiectivelor.
3. Scopul asociației este susținut prin:
-
organizarea de conferințe, simpozioane, dezbateri, seminarii, expoziții;
-
organizarea de cursuri de instruire susținute de personalități pe diferite teme;
-
consultanță;
-
publicarea de materiale informative;
-
colaborări și asocieri cu organizații similare, cu diverse persoane fizice sau juridice române sau străine și obținerea de fonduri;
-
activități filantropice;
-
studii de piață și realizarea de sondaje;
-
acordarea de ajutoare și susținere a membrilor săi;
-
stimularea prin acordarea de premii, diplome și distincții acelora ce se vor impune prin activități de excepție.
Consultanța, suportul și asistența oferite de Asociație nu au caracter juridic și nu fac în niciun fel referire la domeniul juridic. În cazul în care este necesară consultanța juridică, Asociația va oferi sprijin în vederea identificării partenerilor având competențe specifice și funcționând în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
4. Asociația are drept OBIECTIVE:
-
Acordarea de sprijin în vederea obținerii de asistență juridică și de altă natură persoanelor din sistem, aflate în situația de a-și apăra drepturile, de a riposta la abuzuri sau ilegalități comise de autorități ale statului.
-
Impunerea respectării legilor privind transparența guvernării, a accesului la informațiile publice și colaborării cu societatea civilă.
-
Urmărirea creșterii calității activității prin măsuri pragmatice, eficiente, cu efecte măsurabile periodic și printr-o finanțare corespunzătoare.
-
Diseminarea informațiilor privind evoluția sistemelor similare din Uniunea Europeană, facilitarea schimburilor și mobilității între state europene.
-
Urmărirea respectării legislației în domeniul în care asociația își exercită activitatea în cadrul instituțiilor și autorităților statului.
-
Promovarea creativității, comunicării și spiritului critic în scopul de a rezolva în mod eficient și uman problemele legate de protecția civilă.
-
Un parteneriat loial cu autoritățile statutului, în spiritul democrației participative, pentru stabilirea direcțiilor, conceptelor și actelor normative de interes.
-
Organizează conferințe, evenimente în legătură cu scopul asociației;
-
Participă la târguri , festivaluri, concursuri, expoziții internaționale;
-
Stabilește legături permanente cu personalități consacrate și cu societăți ce au obținut rezultate deosebite în domeniile de interes pentru asociație;
-
Elaborează şi participă la realizarea proiectelor de interes public în diverse domenii;
-
Stabilește legături în permanență cu sponsori, voluntari.
5. Asociația își desfășoară activitatea prin:
-
adunări generale anuale, cuplate cu dezbateri, cu public invitat;
-
consultații, cursuri, asistență, editare de publicații și orice forme de activitate profesională, culturală, artistică, etc. ce susțin realizarea scopului asociației.
6. Asociația își poate forma birouri speciale pentru rezolvarea diverselor aspecte ale activității (consultanțaă, confirmări/atestări, acreditări, relații, publicitate, etc.) conduse de responsabili de birou numiți de către consiliul director.
7. Asociația poate edita un buletin informativ condus de un redactor responsabil și un grup de redactori confirmați de consiliul director.
SEDIUL ASOCIAŢIEI
8. Sediul Asociaţiei este situat în MUN. CONSTANȚA, ALEEA PORTULUI NOU NR. 6, JUDEȚUL CONSTANȚA.
9.Sediul Asociaţiei poate fi schimbat în alt loc din România pe baza hotărârii Consiliului Director, luată cu respectarea prevederilor Statutului Asociaţiei şi ale legii.
FILIALE
10. Asociaţia îşi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un număr minim de 3 membri, organe de conducere proprii şi un patrimoniu distinct de cel al Asociaţiei. Filialele sunt entităţi cu personalitate juridică, putând încheia, în nume propriu, acte juridice de administrare şi de conservare, în condiţiile stabilite de Asociaţie prin actul constitutiv al filialei. Ele pot încheia acte juridice de dispoziţie, în numele şi pe seama Asociaţiei, numai pe baza hotărârii prealabile a Consiliului Director al Asociaţiei. Filiala se constituie prin hotărârea autentificată a Adunării Generale a Asociaţiei. Personalitatea juridică se dobândeşte de la data înscrierii filialei în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor.
DURATA DE FUNCŢIONARE A ASOCIAŢIEI
11. Durata de funcţionare a Asociaţiei este nedeterminată, cu începere de la data dobândirii personalităţii juridice.
MODUL DE DOBÂNDIRE ŞI DE PIERDERE A CALITĂŢII DE ASOCIAT
Asociaţii fondatori
12. Asociaţii fondatori sunt asociaţii care au iniţiativa şi participă la constituirea Asociaţiei, semnând actele constitutive ale acesteia.
Asociaţii primiţi ulterior în Asociaţie
13. Asociaţia va putea primi noi asociaţi, după data dobândirii personalităţii juridice, după procedura descrisă în prezentul Statut.
14. Poate deveni membru al Asociației orice persoană fizică sau juridică, din țară sau din străinătate, ce recunoaște statutul, activează în domeniu și promovează realizarea scopului asociației; persoanele juridice membre ale asociației sunt reprezentate prin conducătorul organizației sau prin delegatul mandatat de acesta.
15. Primirea de noi membrii se face pe baza unei adeziuni scrise, cu acordul membrilor asociați.
16. Pierderea calității de membru se produce:
-
la cerere (în urma unei solicitări scrise);
-
ca urmare a neplății cotizației timp de 1 an calendaristic;
-
ca efect a excluderii de către consiliul director al asociației pentru încălcarea eticii profesionale.
Drepturile şi obligaţiile asociaţilor
17.Asociaţii au dreptul de a participa la toate evenimentele organizate de Asociaţie, de a-și exprima și susține liber părerile, de a fi informaţi despre activitatea Asociaţiei, de a li se acorda reduceri de taxe la publicații, manifestări, cursurisau alte activități organizate de asociație, au dreptul de acces la documentația tehnică din proprietatea asociației, de a propune candidați și de a fi aleşi în organele de conducere, după procedura stabilită în actele constitutive ale Asociaţiei. Deasemenea au dreptul de exercitare a activităților pentru care este confirmat/atestat din partea organului de conducere și de reprezentare aasociației pe baza de delegație din partea președintelui asociației.
18. Asociaţii au obligaţia să respecte statutul și regulamentele asociației, de a răspunde solicitărilor Asociaţiei, de a achita cotizaţia stabilită de Adunarea Generală, de a lua efectiv parte la activitatea Asociaţiei şi la manifestările organizate de aceasta și să nu-i aducă acesteia prejudicii printr-o comportare contrară eticii profesionale.
Cotizaţii
19. Asociații/membrii nu plătesc cotizații obligatorii, însă ei pot face donații în contul Asociației.
Excluderea asociaţilor
20. Excluderea asociaţilor primiţi în Asociaţie ulterior dobândirii personalităţii juridice se poate face de către Consiliului Director, atunci când se constată săvârşirea uneia sau mai multora dintre următoarele fapte:
-
la cerere (în urma unei solicitări scrise);
-
încălcarea prevederilor legale, ale dispoziţiilor actelor constitutive ale Asociaţiei, ale normelor generale de ordine publică şi ale bunelor moravuri;
-
exercitarea abuzivă a drepturilor conferite de calitatea de asociat;
-
neimplicarea în activităţile Asociaţiei;
-
denigrarea în mod public a activităţii şi scopurilor Asociaţiei ori a unora sau mai multora dintre asociaţi.
Interdicţii
21. Nu pot fi asociaţi, membri în Consiliul Director, cenzori şi lichidatori aiAsociaţiei cei care, potrivit legii, sunt incapabili sau care au fost condamnaţi pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, înşelăciune, delapidare, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, mărturie mincinoasă, fals, uz de fals, precum şi pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, infracţiunile de spălare a banilor prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, cu modificările ulterioare.
PATRIMONIUL INIŢIAL AL ASOCIAŢIEI
22. Patrimoniul asociaţiei este format din drepturile şi obligaţiile patrimoniale dobândite în condiţiile legii.
23. Patrimoniul iniţial este de 200 de lei.
24. Patrimoniul poate fi mărit prin : donaţii făcute de persoane fizice şi juridice din ţară şi străinătate, subvenţii şi sponsorizări, alte venituri în condiţiile legii
25. Contribuţia materială a asociaţilor este constituită fără drept de restituire.
26. Asociaţii se obligă să aducă drept aport şi cunoştinţele şi aportul lor în muncă pentru realizarea activităţilor Asociaţiei.
27. Administrarea patrimoniului revine personalului administrativ, aprobat numeric și ca atribuțiuni de către consiliul director, în funcție de necesități și de posibilități.
ORGANELE DE CONDUCERE ALE ASOCIAŢIEI
28. Organele Asociaţiei sunt:
-
Adunarea Generală;
-
Consiliul Director;
-
cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori
ADUNAREA GENERALĂ
Prima componenţă a Adunării Generale
29. Prima componenţă a Adunării Generale a Asociaţiei este următoarea:
-
MOCANU GEORGE - Președinte
-
VASILE SEBASTIAN ADRIAN - Co-Președinte
-
RĂDUCAN JANI - Secretar General
-
COCÂRLĂ ROXANA MONICA - Vicepreședinte
Componenţă şi atribuţiie
30. Adunarea Generală este organul de conducere alcătuit din totalitatea asociaţilor.
31. Competenţa Adunării Generale cuprinde:
-
stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale Asociaţiei;
-
constatarea imposibilităţii de realizare a scopului pentru care a fost constituită Asociaţia;
-
schimbarea scopului Asociaţiei;
-
modificarea Actului Constitutiv şi a Statutului;
-
înfiinţarea de filiale;
-
stabilirea cuantumului cotizaţiei lunare la plata căreia pot fi obligaţi asociaţii;
-
aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a situaţiilor financiare anuale;
-
aprobarea rapoartelor de gestiune ale Consiliului Director;
-
alegerea şi revocarea membrilor Consiliului Director;
-
dizolvarea şi lichidarea Asociaţiei, precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rămase după lichidare.
-
32. La propunerea unui grup de mVembrii, adunarea generală poate confirma un președinte de onoare al Asociației dintre foștii președinți ai asociației cu merite deosebite în organizarea și conducerea activității asociației.
33. Președintele de onoare este confirmat pe termen nelimitat, dar poate fi revocat în aceleași condiții, ca la confirmare. Președintele de onoare participă la ședințele consiliului director cu rol consultativ.
Convocare
34. Adunarea Generală se întruneşte de câte ori este nevoie sau cel puţin o dată pe an şi are drept de control permanent asupra Consiliului Director.
35. Convocarea poate fi făcută prin scrisoare recomandată, expediată cu cel puţin 10 zile înainte de data ţinerii adunării, la adresa sediului social al asociatului, astfel cum figurează în evidenţele Asociaţiei. Schimbarea adresei sediului social al asociatului nu poate fi opusă Asociaţiei, dacă nu i-a fost comunicată în scris de asociat. Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunării, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor Adunării Generale.
36. În situaţia în care Asociaţia va avea mai mult de 50 de membri-asociaţi, convocarea se va face prin publicarea anunţului convocator într-un ziar de largă răspândire în judeţul Constanţa, cu cel puţin 30 zile înainte de data ţinerii adunării. Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunării, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor Adunării Generale.
Cvorumul pentru desfăşurarea şedinţelor
37. Adunarea Generală este legal constituită dacă participă cel puțin 2/3 din numărul membrilor săi și ia hotărâri valabile prin votul majorității absolute a participanților. Fac excepție următoarele situații când hotărârea se ia cu majoritate de 2/3 din numărul participanților:
-
când sunt excluși membri ai asociației;
-
în cazul în care se dizolvă asociația sau se schimbă scopul acesteia.
38. Statutul asociației se modifică prin acordul scris, a cel puțin 2/3 din numărul membrilor la data respectivă, sau în adunarea generală. Propunerea de modificare se face de către un grup de cel puțin 20% din numărul membrilor la data respectivă și va fi adresată consiliului director, care va iniția consultarea în cadrul asociației pentru obținerea acordului scris sau de consiliul director.
39. Discuțiile în adunarea generală vor fi conduse de membrii consiliului director și consemnate într-un proces verbal al ședinței.
Modalitatea de votare
40. În Adunarea Generală votul se exprimă deschis.
41. Fiecare asociat dispune de un vot în Adunarea Generală.
Cvorumul pentru luarea hotărârilor
42. Hotărârile Adunării Generale se iau prin vot deschis, cu votul a 50%+1 din totalul voturilor celor prezenți. Fac excepţie hotărârile privind validarea referendumurilor, la care, condiția este obținerea unei majorități de 2/3 din totalul voturilor tuturor membrilor actuali ai asociației la data efectuării lor, precum și privind alegerea membrilor consiliului director, unde condițiile sunt prevăzute în paragraful privind consiliul director.
43. Hotărârile luate de Adunarea Generală, în limitele legii, ale Actului Constitutiv şi ale Statutului sunt obligatorii chiar şi pentru asociaţii care nu au luat parte la Adunarea Generală sau au votat împotrivă.
CONSILIUL DIRECTOR
Componenţă şi atribuţii
44. Consiliul Director este alcătuit din trei membri: președinte, care este și presedintele asociației și 2 membrii.
45. Prima componenţă a Consiliului Director al Asociaţiei este următoarea:
-
MOCANU GEORGE - Președinte
-
VASILE SEBASTIAN ADRIAN - Co-Președinte
-
RĂDUCAN JANI - Secretar General
-
COCÂRLĂ ROXANA MONICA - Vicepreședinte
46. Consiliul Director este ales pe trei ani, în adunările generale, prin vot direct și secret și pe baza de liste separate de candidați pentru fiecare post, întocmite în adunare, ca urmare a propunerilor primite prin corespondență și în adunare; alegerea este valabilă pentru candidatul cu numărul cel mai mare de voturi, cu condiția de a întruni majoritatea absolută de voturi din numărul de membri ai asociației aflați în evidanța la data adunării. În cazul neîntrunirii cvorumului în ședința de alegeri anunțată, acesta se amână pentru proxima adunare generală, când condiția de alegere a unui candidat este de a avea cele mai multe voturi ale membrilor prezenți.
47. Consiliul Director își desfășoară activitatea pe baza unui regulament intern de funcționare, aprobat de adunarea generală, în care sunt precizate atribuțiile fiecărui membru al consiliului.
48. Consiliul Director asigură punerea în executare a hotărârilor Adunării Generale.
49. În exercitarea competenţei sale, Consiliul Director:
-
prezintă Adunării Generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, situaţiile financiare anuale, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi proiectul programelor Asociaţiei;
-
concepe strategii şi politici de dezvoltare a Asociaţiei şi le supune spre aprobare Adunării Generale; aplică strategiile şi politicile de dezvoltare a Asociaţiei aprobate de Adunarea Generală a Asociaţilor;
-
reprezintă Asociaţia în relaţiile cu terţe persoane fizice sau juridice, cu autorităţi şi instituţii publice;
-
încheie acte juridice în numele şi pe seama Asociaţiei;
-
aprobă operaţiunile de încasări şi plăţi;
-
aprobă operaţiunile de vânzare şi cumpărare de bunuri;
-
aprobă organigrama şi politica de personal ale Asociaţiei, selectează, angajează şi concediază personalul Asociaţiei şi stabileşte drepturile şi obligaţiile acestuia, cu respectarea prevederilor legislaţiei muncii, negociază contractele individuale de muncă, stabileşte îndatoririle şi răspunderile personalului;
-
asigură convocarea Adunării Generale;
-
aprobă schimbarea sediului Asociaţiei;
-
îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în Statut sau stabilite de Adunarea Generală.
50. Consiliul Director al Asociaţiei are puteri depline de reprezentare a Asociaţiei în faţa terţilor, pe care urmează să le exercite prin intermediul Preşedintelui Consiliului Director, care este mandatat să semneze în numele şi pe seama Asociaţiei orice adresă, document bancar, act unilateral emis de Asociaţie şi orice contract care angajează Asociaţia. În activitatea sa de reprezentare a Asociaţiei, Preşedintele Consiliului Director este unicul mandatat să utilizeze ştampila Asociaţiei.
51. Asociaţia va răspunde în mod valabil doar în cazul în care acţionează prin intermediul Consiliului Director, reprezentat de Preşedintele acestuia.
52. Membrii Consiliului Director pot face toate operaţiunile cerute pentru aducerea la îndeplinire a hotărârilor Adunării Generale şi pentru atingerea scopului Asociaţiei, în afară de restricţiile arătate în actele constitutive ale Asociaţiei. Ei sunt obligaţi să ia parte la toate şedinţele Adunării Generale şi la şedinţele Consiliului Director.
53. Consiliul Director poate împuternici una sau mai multe persoane cu funcţii executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de membru al Consiliului Director ori sunt străine de Asociaţie, pentru a încheia acte juridice în numele şi pe seama Asociaţiei ori pentru a îndeplini orice alte atribuţii prevăzute în Statut sau stabilite de Adunarea Generală.
Convocare
54. Consiliul Director se întruneşte cel puțin o dată pe trimestru, cu o lună înaintea datei adunării generale, la convocarea președintelui consiliului director.
55. Toţi membrii Consiliului Director vor putea, dacă nici unul dintre ei nu se opune, să ţină o şedinţă a Consiliului şi să ia orice decizie de competenţa Consiliului, fără respectarea formalităţilor cerute pentru convocarea ei.
Modalitatea de votare
56. În Consiliul Director votul se exprimă deschis.
Cvorumul pentru luarea deciziilor
57. Hotărârile comune ale membrilor consiliului director se iau cu o majoritate de cel puțin trei voturi, se consemnează în scris și se aduc la cunoștința membrilor asociației în adunările generale.
58. Deciziile luate de Consiliul Director, în limitele legii, ale Actului Constitutiv şi ale Statutului sunt obligatorii chiar şi pentru membrii Consiliului Director care nu au luat parte la şedinţa Consiliului sau au votat împotrivă.
Raporturile membrilor Consiliului Director cu Asociaţia
59. Raporturile dintre Asociaţie şi membrii Consiliului Director sunt cele de mandat şi se supun în mod corespunzător prevederilor legale din materia mandatului.
60. Mandatul acordat membrilor Consiliului Director este gratuit şi netransmisibil.
CONTROLUL FINANCIAR
61. Comisia de cenzori este alcătuitã dintr-un număr impar de membri.
62. În realizarea competenței sale Comisia de cenzori:
a) verifică modul în care este administrat patrimoniul asociaţiei;
b) întocmeşte rapoarte şi le prezintă Consiliului director;
c) poate participa, prin membrii săi, la şedintele Consiliului director, fără drept de vot;
d) îndeplineşte orice alte atribuții prevăzute în statut sau stabilite de Consiliul director.
63. Membrii Consiliului director nu pot fi cenzori.
64. Cenzorul va fi desemnat de către Consiliul Director în cel mult 30 de zile de la înființarea Asociației.
65. Consiliul director aprobă regulile generale de organizare şi functionare a Comisiei de cenzori.
PERSOANA ÎMPUTERNICITĂ SĂ DESFĂŞOARE PROCEDURA DE DOBÂNDIRE A PERSONALITĂŢII JURIDICE
Persoana împuternicită să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice este domnul MOCANU GEORGE.
MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA ACTELOR CONSTITUTIVE ALE ASOCIAŢIEI
66. Modificarea Actului Constitutiv şi/sau a Statutului Asociaţiei se face prin înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul Asociaţia la data modificării şi/sau completării aduse, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legii.
67. Cererea de înscriere a modificării va fi însoţită de procesul-verbal al şedinţei organului cu atribuţii de modificare şi completare a actelor constitutive ale Asociaţiei, iar în cazul modificării sediului, de procesul-verbal al şedinţei Consiliului Director.
68. Menţiunea privitoare la schimbarea sediului se va opera, dacă este cazul, atât în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie se află vechiul sediu, cât şi în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie se află noul sediu. În acest scop, o copie de pe încheierea prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicată, din oficiu, judecătoriei în circumscripţia căreia Asociaţia urmează să- şi aibă noul sediu.
VENITURILE ASOCIAŢIEI
69. Veniturile Asociaţiei provin din:
-
dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţii legale;
-
dividendele societăţilor comerciale înfiinţate de Asociaţie;
-
venituri realizate din activităţi economice directe;
-
donaţii, sponsorizări sau legate;
-
resurse obţinute de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale;
-
vânzarea publicațiilor, taxe de abonament, taxe de participare la cursuri și manifestări, taxe de consultanță, taxe de confirmare/atestare sau de acreditare;
-
alte venituri prevăzute de lege.
70. Asociaţia poate înfiinţa societăţi comerciale. Dividendele obţinute de Asociaţie din activităţile acestor societăţi comerciale, dacă nu se reinvestesc în aceleaşi societăţi comerciale, se folosesc obligatoriu pentru realizarea scopului Asociaţiei.
71. Asociaţia poate desfăşura orice alte activităţi economice directe, dacă acestea au caracter accesoriu şi sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice.
DIZOLVAREA
72. Asociaţia se dizolvă:
-
de drept;
-
prin hotărârea judecătoriei sau a tribunalului, după caz;
-
prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor.
Dizolvarea de drept
73. Asociaţia se dizolvă de drept prin:
-
realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
-
imposibilitatea constituirii Adunării Generale sau a constituirii Consiliului Director în conformitate cu Statutul Asociaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit Statutului, Adunarea Generală sau, după caz, Consiliul Director trebuia constituit;
-
reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost completat timp de 3 luni.
Dizolvarea prin hotărâre judecătorească
74. Asociaţia se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate:
-
când scopul sau activitatea Asociaţiei a devenit ilicită sau contrară ordinii publice;
-
când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
-
când Asociaţia urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;
-
când Asociaţia a devenit insolvabilă;
-
în cazul în care Asociaţia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, desfăşoară activităţi pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizaţii administrative prealabile, iar aceste activităţi sunt iniţiate înainte de obţinerea autorizaţiilor respective.
Dizolvarea prin hotărârea Adunării Generale
75. Asociaţia se poate dizolva şi prin hotărârea Adunării Generale, luată cu cvorumul prevăzut în prezentul Statut. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, procesul-verbal, se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul Asociaţia, pentru a fi înscris în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
LICHIDAREA
76. Lichidatorii vor fi numiţi prin hotărârea judecătorească ori de către Adunarea Generală a Asociaţilor, sub sancţiunea lipsirii de efecte juridice a hotărârii de dizolvare.
77. În toate cazurile, mandatul Consiliului Director încetează o dată cu numirea lichidatorilor.
78. Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice. Reprezentanţii permanenţi-persoane fizice ale persoanei juridice lichidatoare trebuie să fie lichidatori autorizaţi, în condiţiile legii.
79. Imediat după intrarea lor în funcţie, lichidatorii vor face inventarul şi vor încheia un bilanţ care să constate situaţia exactă a activului şi pasivului Asociaţiei. Lichidatorii sunt obligaţi să primească şi să păstreze registrele şi orice alte acte ale Asociaţiei. De asemenea, ei vor ţine un registru cu toate operaţiunile lichidării în ordinea datei acestora. Lichidatorii îşi îndeplinesc mandatul sub controlul Cenzorului.
80. Lichidatorii sunt obligaţi să continue operaţiunile juridice în curs, să încaseze creanţele, să plătească creditorii şi, dacă numerarul este insuficient, să transforme şi restul activului în bani, procedând la vânzarea prin licitaţie publică a bunurilor mobile şi imobile. Lichidatorii pot realiza numai acele operaţiuni noi care sunt necesare finalizării celor aflate în curs.
81. Suma cuvenită creditorului cunoscut care refuză să primească plata creanţei sale se va consemna în contul său. Dacă plata creanţei nu se poate face imediat sau atunci când creanţa este contestată, lichidarea nu se va declara terminată înainte de a se garanta creditorii.
82. În orice caz, lichidatorii nu pot încheia operaţiunile şi nu pot remite celor în drept contul gestiunii decât după expirarea unui termen de 6 luni de la publicarea dizolvării Asociaţiei.
83. Atât faţă de Asociaţie, cât şi faţă de asociaţi, lichidatorii sunt supuşi regulilor mandatului.
84. Lichidatorii răspund solidar pentru daunele cauzate creditorilor din culpa lor.
85. După terminarea lichidării, lichidatorii sunt obligaţi ca în termen de două luni să depună bilanţul, registrul jurnal şi un memorandum, declarând operaţiunile de lichidare la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor al judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul Asociaţia. Lichidatorii sunt obligaţi să îndeplinească toate procedurile pentru publicarea lichidării şi radierea Asociaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Publicarea lichidării se face prin afişarea la uşa instanţei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul Asociaţia, în termen de două luni de la terminarea lichidării.
86. Dacă în termen de 30 de zile libere de la depunerea bilanţului nu se înregistrează nici o contestaţie, bilanţul se consideră definitiv aprobat şi lichidatorii, cu autorizarea judecătoriei, vor remite celor în drept bunurile şi sumele rămase de la lichidare, împreună cu toate registrele şi actele Asociaţiei şi ale lichidării. Numai după aceasta lichidatorii vor fi consideraţi descărcaţi şi li se va elibera, în acest scop, un act constatator.
87. După terminarea lichidării, lichidatorii trebuie să ceară radierea Asociaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
88. Asociaţia încetează a avea fiinţă la data radierii din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
89. Radierea se face în baza actului constatator eliberat lichidatorilor, prin care se atestă descărcarea acestora de obligaţiile asumate.
DISPOZIŢII FINALE
90. Prevederile prezentului Statut se completează corespunzător cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care nu derogă de la acestea.
Pentru toate formalităţile necesare dobândirii personalităţii juridice a Asociației, primul președinte ales MOCANU GEORGE este mandatat să reprezinte ASOCIAŢIA UNIUNEA PATRIOCRATĂ în faţa oricăror instituţii de stat, precum şi în faţa instanţei de judecată (personal sau prin angajarea unui avocat).
Prezentul STATUT a fost adoptat în unanimitate de membri săi și redactat în 4 (patru) exemplare originale, azi, 05.10.2021, SUB SEMNĂTURĂ PRIVATĂ.